Wiele elementów metalowych może paść ofiarą rdzy – mowa tu nie tylko o rurach, metalowych sprzętach przetrzymywanych w warsztacie, lecz nawet naczyniach kuchennych. Jeżeli zauważyliśmy pierwsze oznaki pojawienia się rdzy, powinniśmy działać jak najszybciej. Postępująca korozja może doprowadzić do całkowitego zniszczenia – na przykład nieodpowiednio zabezpieczonej instalacji wodnej – a przy tym, w przypadku naczyń kuchennych, przypuszczalnie spowodować poważne problemy zdrowotne.

W jaki sposób powstaje rdza?

Korozja jest całkowicie naturalnym procesem, którego wynikiem jest działanie czynników zewnętrznych – głównie tlenu – na powierzchnie danego metalu. Innymi słowy, rdza jest wynikiem utlenienia się stopów metali, takich jak żelazo, stal czy żeliwo. Korozji sprzyja przede wszystkim wilgotne powietrze, jak i skrajne temperatury – dlatego metal pozostawiony zimą na zewnątrz jest o wiele bardziej podatny na rdzewienie.

Czym pozbyć się rdzy?

W większości przypadków rdzy można pozbyć się w sposób mechaniczny. A więc za pomocą drucianej szczotki lub papieru ściernego, którym należy wyszorować powierzchnię metalu, na którym nagromadziła się rdza. Jeżeli chcemy uniknąć podobnego problemu w przyszłości – lub wręcz zabezpieczyć się przed ewentualną korozją – istotne jest zabezpieczenie takowego elementu za pomocą odpowiedniego preparatu lub farby. W naszej kuchni możemy także znaleźć substancje, które okazują się pomocne w walce ze rdzą. Należą do nich, przede wszystkim, soda oczyszczona, ocet czy popularny napój gazowany cola. Jeżeli zauważymy, że nasze naczynia kuchenne – garnki, patelnie czy czajnik – zaczynają poddawać się działaniu korozji, lepiej jest ich zwyczajnie pozbyć. Rdza, gdy przedostanie się do organizmu, może wywołać wiele nieprzyjemnych problemów zdrowotnych.