Tępy nóż potrafi doprowadzić do szewskiej pasji – nie tylko nie jesteśmy w stanie przyrządzić planowanego posiłku, lecz nawet pokroić na plasterki ulubionych warzyw czy owoców. Noże najłatwiej ostrzy się za pomocą specjalnej ostrzałki, nie wszyscy jednak jesteśmy w jej posiadaniu. Nie oznacza to jednak, że bez tego sprzętu tępy nóż nadaje się już tylko do wyrzucenia. Możemy również zastosować domowe metody, dzięki którym nasze noże będą tak ostre, jak w dniu, gdy je zakupiliśmy.

Kamień.

Tak, zwykły kamień zebrany z naszego podwórka to najpopularniejsza, prowizoryczna metoda, dzięki której naostrzymy nasz nóż. Istotne jednak jest to, by powierzchnia kamienia była stosunkowo szorstka. Nóż należy przesuwać po nim na płasko i pod wodą.

Folia aluminiowa.

Folia aluminiowa to, najpewniej dla wielu osób, niespodziewana pozycja na tej liście. Jak się jednak okazuje, również i ona może okazać się skuteczna w celu naostrzenia noża. Jak więc się do tego zabrać? Wystarczy ciąć nożem arkusze folii.

Papier ścierny.

Jeżeli lubimy majsterkować, lub zwyczajnie zostało nam parę przedmiotów po wcześniejszym remoncie – najpewniej wśród nich znajdziemy również rolkę papieru. Jego gradacja powinna wynosić od 180 do 220. Ostrzenie noży za pomocą papieru ściernego wygląda tak samo, jak w przypadku kamienia.