Optymalne funkcjonowanie naszego organizmu, a co za tym idzie, lepsze samopoczucie, jest możliwe, jeśli w codziennym życiu postawimy na zdrowsze nawyki, takie jak wprowadzenie do codziennej diety warzyw i owoców. Kiwi we wszystkich swoich odmianach jest reprezentatywnym przykładem zdrowej żywności, która może dostarczyć naszemu organizmowi niezliczonych korzyści, które należy wziąć pod uwagę.

Korzyści zdrowotne płynące z kiwi.

Żółte kiwi, o słodkim smaku i tropikalnym posmaku, z sercem złotym jak słońce, zawiera dużą ilość witaminy C. Kwas askorbinowy zawarty w kiwi, którego zawartość jest trzykrotnie wyższa niż w pomarańczy, pomoże nam wzmocnić układ odpornościowy, zwalczyć zmęczenie i znużenie oraz, krótko mówiąc, ochronić nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Nie mówiąc już o tym, że jest naturalnym źródłem błonnika, potasu i kwasu foliowego.
Zielone kiwi jest bogate w enzym o nazwie aktynidyna, który ułatwia trawienie białek zawartych w innych produktach spożywczych, takich jak mleko czy mięso. Według najnowszych badań, ze względu na zawartość błonnika pokarmowego, samo spożywanie trzech kiwi dziennie może pomóc nam w poprawieniu pracy jelit i zwalczaniu zaparć.

Smoothies z kiwi.

Alternatywnym sposobem na włączenie tego niezwykłego owocu do codziennej diety jest przygotowanie pysznego smoothie z kiwi. Oto dwa możliwe sposoby ich przygotowania.

1. Smoothie z kiwi i banana.

Składniki.
60 g banana.
200 ml napoju migdałowego.
4 kiwi o optymalnej dojrzałości.

Przygotowanie.
Zacznij od przekrojenia kiwi na pół i usunięcia miąższu za pomocą łyżki. Pokroić banana na średniej wielkości plasterki.
Następnie w kielichu blendera, razem z napojem migdałowym, zmiksuj miąższ kiwi i banana do uzyskania kremowej konsystencji. Po przygotowaniu podawać w szklankach z odrobiną lodu.

2. Smoothie z kiwi, melona i szpinaku.

Składniki.
4 zielone kiwi.
15 świeżych liści szpinaku (w miarę możliwości szpinak baby).
350 g melona.

Przygotowanie,
Jeśli chodzi o przygotowanie, zacznij od obrania kiwi, gdy jest optymalnie dojrzałe, i pokrój je na ćwiartki. Melon, pozbawiony skóry i pestek, należy pokroić na małe kawałki. Po wykonaniu tych czynności, w blenderze zmiksuj melona, kiwi, liście szpinaku i kruszony lód, aby nadać im świeżości i lekkości. Gdy smoothie będzie gładkie, podawaj je w szklankach i udekoruj listkami mięty.